Posted in Skotland

Rejs med til 1700-tallets Skotland

Har du nogensinde ønsket dig at stikke snuden ind i 1700-tallets Skotland, så er TV-serien Outlander noget for dig. Sæson 4 banker snart på din indre, historiske hoveddør på Viaplay, og seriens tre første sæsoner kan du f.eks. finde på Netflix og HBO.

Jamie Fraser, helten i Outlander

Outlander tager dig i sæson 1 med tilbage til 1743, hvor den engelske sygeplejerske Claire Beauchamp Randall havner, efter hun er gået gennem en magisk sten på en rejse til Skotland med sin mand Frank (jaja, utroligt, men ikke desto mindre et helt acceptabelt faktum, når man ser serien ;)). Her møder hun bl.a. Franks forfader, den grusomme officer i den engelske hær Jonathan Randall, men også den unge skotte Jamie Fraser, som kæmper for jakobitternes og klanernes sag. Ham bliver Claire selvfølgelig dybt forelsket i efter mange fortidsforviklinger.

Jamie og Claire Fraser

Serien er baseret på otte bøger af den amerikanske forfatter Diana Gabaldon, og den har gjort en masse godt for den skotske turistindustri. F.eks. er salget af uldprodukter fra the Highlands eksploderet! (hvem vil ikke gerne have en kilt efter at have set Jamie Fraser i en … ).

Henne i virkeligheden kan man faktisk tage på en Outlander Tour omkring Edinburgh med busselskabet Timberbush Tours, og det var lige præcis, hvad jeg selv og en Outlander-artsfælle gjorde sidste år :). Her fulgte vi i hælene på Claire og Jamie rundt på en række film locations omkring den skotske hovedstad, og et af højdepunkterne var den smukke herregård Hopetoun House, som kalder sig selv “Scotland’s finest stately home”.

Hopetoun House nær Edinburgh

Det enorme gods har i de sidste 300 år været ejet af Hope-familien, som endnu bærer titlerne Earls of Hopetoun og Marquesses of Linlithgow. Det blev bygget i årene 1699-1701, og selvfølgelig var arkitekten William Adam (1689-1748) og hans kendte søn Robert Adam (1728-92) involveret i dens senere udvidelse. Du kan selv besøge herregården og opleve stuerne, hvor Outlanders onde Duke of Sandringham boede.

På turen kommer man også forbi landsbyen Culross, som stadig ser ud som den gjorde i 1700-tallet – helt bogstaveligt. Den var derfor statist i Outlander, hvor den til formålet måtte finde sig i at blive malet grå. Også Midhope Castle, der agerer Jamie Frasers barndomshjem Lallybroch, Blackness Castle, som spiller Fort Williams fængsel, og Linlithgow Palace, der lægger mure til en masse fængselsscener, triller Timberbush Tours forbi på Outlander-rundturen i det skotske. Prøv det – man er helt klanternet af begejstring bagefter 🙂

4 thoughts on “Rejs med til 1700-tallets Skotland

  1. Hej Iben, det er altid hyggeligt at se dine posts på FB – og nu også din blog. Jeg er selv gået hen og blevet anglofil, trods det at jeg har boet i Irland i mange år!! I år går turen til Skotland for første gang. Glæder mig helt vildt – og måske jeg skal se Outlander før jeg rejser.

    1. Hej Charlotte! Dejligt med en hilsen fra dig og tak, fordi du vil følge min blog. Det er skønt at høre, at du nu også er blevet anglofil – ud over den irske tiltrækning – og jeg kan virkelig anbefale Skotland. Hvor skal du hen derovre? Outlander vil sikkert være noget for dig 🙂

  2. Hej igen, vi skal bo 2 nætter i Edinburgh, derefter 2 nætter i Pitlochry og så 2 nætter i Inveraray. Der skulle være nogle fine slotte og haver i nærheden. Vi kommer desværre ikke længere i denne omgang, men skal jo passe på ikke at gabe over for meget. Så hellere komme tilbage igen 😉

    1. Inveraray og slottet der – the Duke of Argylls hjem – har jeg hørt om. Der er jo så meget at se i Skotland, men man må begynde et sted. Jeg har selv været på denne dagtur, hvor man kommer gennem en større del af landet (også den lille by Pitlochry): https://www.timberbush-tours.co.uk/our-tours/from-edinburgh/one-day/loch-ness-glencoe-the-highlands/. Lidt ambitiøst, men man får set en masse på kort tid og ved ALT om Mary Queen of Scots bagefter! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *