Posted in Kongelige

Tillykke til Queen V!

Så er der royale nyheder – helt fri for Brexit og Mayxit – her på Rule Britannia: I dag er det nemlig 200 år siden, at dronning Victoria (1819-1901) dukkede op i denne verden! Tillykke med fødselsdagen, Your Majesty!

Damen sad på den britiske trone i hele 63 år fra sin kroning i 1837, til den moderne verden var ved at arrivere i 1901, så hun er ikke så langt væk fra os, som man kunne tro (jeg synes jo personligt, at 1901 var i forgårs 😀 ) Dronning Victoria kom faktisk til at lægge navn til en hel tidsalder, Victoriatiden, fordi hun blev hængende så længe.

De fleste af os forbinder hende nok mest med det sortklædte, “we-are-not-amused”-look, som hun anlagde efter hendes darling Prince Alberts (1819-1861) alt for tidlige bortgang, men hun slæbte jo også rundt på et tungt ansvar (og dengang gik man jo ikke i terapi, vel). Hør lige, hvad min yndlingshistoriker Lucy Worsley, der er Chief Curator ved Historic Royal Palaces, siger om hende:

Lucy har for nylig udgivet bogen “Queen Victoria – Daughter, Wife, Mother, Widow” – var det noget med en lille tidsrejse gennem den?

Måske var du ikke klar over, at Victoria fik ni børn – fire drenge og fem piger – mellem 1840 og 1857, men hun var nu ikke nogen særlig kærlig mor, for hun var faktisk ikke spor pjattet med småbørn og graviditeter. Til gengæld var hun virkelig begejstret for ægtemanden, hendes fætter Albert af Saxe-Coburg-Gotha, en ung tysker på hendes egen alder, som slog benene væk under hende, og som hun giftede sig med i 1840. Hun skrev i sin dagbog: “‘ … to feel I was, and am, loved by such an Angel as Albert was too great delight to describe! he is perfection … Oh! how I love and adore him I cannot say!!’

Da Albert døde af tyfus som kun 41-årig, var Victoria selvfølgelig sønderknust – og det forblev hun med at være indtil sin død 40 år senere (derfor det tunge enke-look).

Victorias og Alberts bryllup i 1840

Victoria havde en ambitiøs, tysk mor, Victoria af Saxe-Coburg-Saalfeld, der forsøgte at styre hendes liv i et og alt, og en gammel, britisk far, Prince Edward, Duke of Kent, som døde året efter hendes fødsel. Men han nåede dog at sætte denne levedygtige arving i verden, så kapløbet om den britiske trone var vundet!

Victoria var lillebitte af statur – kun 1,5 meter – men til gengæld blev hun den til dato længst siddende dronning efter den nuværende Elizabeth II. Det vil sige, at hun havde god tid til at skrive de 43.000 sider dagbogsnotater, som hun nåede at ryste ud af ærmet i sit liv! I dag er de alle digitaliseret. Hvis du har mod på flere fun facts om Victoria, har BBC samlet 20 stk. her.

Ellers kan du møde dronning Victoria ved forskellige udstillinger London, som markerer hendes 200-års fødselsdag. Buckingham Palace fejrer dronningen med en udstilling om, hvordan slottet for første gang blev et residenspalæ for den kongelige familie under hende, mens Kensington Palace, hvor Victoria voksede op, fortæller historien om, hvad der foregik under den royale, tilknappede overflade langt væk fra rampelyset.

Og tag så lige og tjek ind på Netflix og se serien “The Young Victoria“, hvor man kommer backstage i dronningens liv og gemakker. Hvis du er til hverdagseskapisme, er dette en excellent mulighed for at begive dig til et andet århundrede! 🙂 Happy Birthday, Queen V, wherever you are! 🙂

Dronning Victoria malet af Franz Winterhalter i 1859
Posted in Kirker, Kongelige

Er vikingekongen Knuds knogler fundet?

Lige nu er britiske DNA-forskere ved at lægge et meget stort og kompliceret puslespil med over 1300 “brikker”/knogler! De mange “løsdele” stammer fra indholdet af seks dekorative trækister, som siden 1000-tallet har befundet sig i først den gamle og så den nye (fra 1093, of course … ) Winchester Cathedral i Sydengland.

Et af træskrinene nær højaltret i Winchester Cathedral

I nogle af kisterne skulle man efter sigende også kunne finde de jordiske rester af den danske vikingekonge Knud den Store (ca. 995-1035), som i den sidste del af vikingetiden herskede over store dele af England i 19 år. Skrinene indeholder også en del andre tidlige engelske konger og biskopper – og nu har man også fundet en kvinde blandt dem. Hun kan være Knuds dronning Emma (ca. 988-1052), mener forskerne, og hun var mor til den sidste danske vikingekonge på engelsk jord, nemlig kong Hardeknud (1018-42).

Det storstilede DNA-projekt, som netop har offentliggjort nyheden om Queen Emma, stiller skarpt på kisterne, fordi indholdet af dem blev godt og grundigt rodet sammen i 1600-tallet. Der var Oliver Cromwells (1599-1658) oprørshær nemlig på besøg og smadrede katedralens inventar. Cromwell var manden bag den 11-årige republik i England fra henrettelsen af Charles I i 1649 til sønnen Charles II’s genindsættelse på tronen i 1660 – så respekten for monarkiet og kongeskrinene i Winchester kunne ligge på et meget lille sted på det tidspunkt i historien …

Det forsøger man nu at råde bod på ved at rydde op i alle “løsdelene”. DNA-projektet begyndte i 2012 og har indtil videre fundet frem til, at der befinder sig 23 forskellige personer i kisterne i modsætning til de 12-15 stk., man tidligere regnede med ud fra indskrifterne på skrinene. Man mener, at de fleste af dem er af høj byrd.

Så skal du til Sydengland i din sommerferie, så læg vejen forbi den smukke katedral og besøg kong Knud m.fl. Jane Austen ligger også begravet i Winchester Cathedral, og i selve byen – på adressen 8 College Street – finder du det hus, hvor hun døde den 18. juli 1817. Den middelalderlige Great Hall i Winchester Castle lægger desuden mure til kong Arthurs runde bord eller i hvert fald en senere kopi, som har indsvøbt byen i mystik og sagn. Og de gamle kister i Winchester Cathedral og DNA-forskningen omkring dem gør også deres til at genfortælle den spændende historie om Englands tidlige kongemagt – hvor flere danske konger altså havde deres plads …

Posted in Udstillinger

Leonardo 500: Se geniets tegninger i London

I dag er det præcis 500 år siden, Leonardo da Vinci (1452-1519) forlod planeten og verden blev et enormt talent fattigere. For multigeniet, som gik på opdagelse i så mange kroge og gjorde store opfindelser, havde ikke blot berømte malerier som Mona Lisa på CV’et. Han opererede inden for så forskellige områder som botanik, geologi, optik, anatomi, hydrodynamik, billedhugger- og tegnekunsten.

Det sidste kan du se en strålende udstilling om på Queen’s Gallery lige ved siden af Buckingham Palace i London, hvis din vej skulle løbe forbi der. Her kan du i perioden 24. maj-13. oktober 2019 opleve over 200 af Leonardos tegninger ved den største udstilling af hans værker i over 65 år i Storbritannien. Tegningerne blev erhvervet til den kongelige kunstsamling i kong Charles II’s (1630-85) regeringstid, men har eksisteret som en samlet “pakke” siden Leonardos død for 500 år siden i 1519.

Ledas hoved, ca. 1504-06

Udstillingen tager dig med helt ind i maskinrummet på Leonardo og viser dig alt det, som hans sind og ånd var optaget af: arkitektur, anatomi, ingeniørkunst, kartografi og meget andet.

En del af udstillingens tegninger har turneret rundt i 12 byer i Storbritannien inden udstillingen på Queen’s Gallery i London, og disse og en del flere vises afslutningsvis på Holyrood Palace, dronningens residens i Edinburgh, fra den 22. november 2019.

Så er du in love with Leonardo, så er det bare af sted til en af de to hovedstæder!