Posted in Skotland

Rejs med til 1700-tallets Skotland

Har du nogensinde ønsket dig at stikke snuden ind i 1700-tallets Skotland, så er TV-serien Outlander noget for dig. Sæson 4 banker snart på din indre, historiske hoveddør på Viaplay, og seriens tre første sæsoner kan du f.eks. finde på Netflix og HBO.

Jamie Fraser, helten i Outlander

Outlander tager dig i sæson 1 med tilbage til 1743, hvor den engelske sygeplejerske Claire Beauchamp Randall havner, efter hun er gået gennem en magisk sten på en rejse til Skotland med sin mand Frank (jaja, utroligt, men ikke desto mindre et helt acceptabelt faktum, når man ser serien ;)). Her møder hun bl.a. Franks forfader, den grusomme officer i den engelske hær Jonathan Randall, men også den unge skotte Jamie Fraser, som kæmper for jakobitternes og klanernes sag. Ham bliver Claire selvfølgelig dybt forelsket i efter mange fortidsforviklinger.

Jamie og Claire Fraser

Serien er baseret på otte bøger af den amerikanske forfatter Diana Gabaldon, og den har gjort en masse godt for den skotske turistindustri. F.eks. er salget af uldprodukter fra the Highlands eksploderet! (hvem vil ikke gerne have en kilt efter at have set Jamie Fraser i en … ).

Henne i virkeligheden kan man faktisk tage på en Outlander Tour omkring Edinburgh med busselskabet Timberbush Tours, og det var lige præcis, hvad jeg selv og en Outlander-artsfælle gjorde sidste år :). Her fulgte vi i hælene på Claire og Jamie rundt på en række film locations omkring den skotske hovedstad, og et af højdepunkterne var den smukke herregård Hopetoun House, som kalder sig selv “Scotland’s finest stately home”.

Hopetoun House nær Edinburgh

Det enorme gods har i de sidste 300 år været ejet af Hope-familien, som endnu bærer titlerne Earls of Hopetoun og Marquesses of Linlithgow. Det blev bygget i årene 1699-1701, og selvfølgelig var arkitekten William Adam (1689-1748) og hans kendte søn Robert Adam (1728-92) involveret i dens senere udvidelse. Du kan selv besøge herregården og opleve stuerne, hvor Outlanders onde Duke of Sandringham boede.

På turen kommer man også forbi landsbyen Culross, som stadig ser ud som den gjorde i 1700-tallet – helt bogstaveligt. Den var derfor statist i Outlander, hvor den til formålet måtte finde sig i at blive malet grå. Også Midhope Castle, der agerer Jamie Frasers barndomshjem Lallybroch, Blackness Castle, som spiller Fort Williams fængsel, og Linlithgow Palace, der lægger mure til en masse fængselsscener, triller Timberbush Tours forbi på Outlander-rundturen i det skotske. Prøv det – man er helt klanternet af begejstring bagefter 🙂

Posted in Kirkegårde

Besøg en hemmelig kirkegård – og mød en stor poet

Er der andre end mig, der får en tåre i øjenkrogen, når William Blakes “Jerusalem” toner ud over Royal Albert Hall ved Last Night of the Proms? “And did those feet in ancient times, walk upon Englands mountains green … “. Selv om ordene stadig er hos os, har manden bag dem været forsvundet i 191 år. Helt bogstaveligt. Man har simpelthen ikke kendt den konkrete placering af gravstedet for en af Storbritanniens vigtigste poeter fra Romantikken, William Blake (1757-1827).

Men nu er hans grav på Bunhill Fields Cemetery i London-bydelen Islington efter lang tids søgen blevet lokaliseret, og William Blake fik i går den gravsten, som han har manglet så længe. The Blake Society med forfatteren Philip Pullman i spidsen som selskabets præsident afslørede stenen.

Har du lyst til at hilse på Blake og den lidt hemmelige kirkegård midt i London, kan du hver onsdag kl. 12.30 fra april til oktober komme på guidede rundvisninger der. Stedet rummer omkring 120.000 sjæle og åbnede som pestkirkegård i 1665, så der gemmer sig en lang historie på denne grønne plet. Og der ligger flere “kendisser” der, f.eks. forfatteren og vækkelsesprædikanten John Buynan (1628-88), der skrev den allegoriske roman “Pilgrim’s Progress”, og Daniel Defoe (1660-1731), manden bag “Robinson Crusoe”.

Bunhill Fields Cemetery er Grade I-kategoriseret på English Heritages liste over parker og haver af særlig historisk interesse, så den kunne være et besøg værd på din næste London-tur. Den ligger og putter sig inde mellem højhusene i the City of London, som i de forgangne århundreder har haft vokseværk og har overhalet kirkegårdens stille stenhav indenom.


Hvis du trænger til noget at styrke dig på efter visitten hos de hedengangne, så kig forbi Shoreditch Grind ved Old Street Roundabout lidt nord for kirkegården. Her er både kaffe, mad og cocktails.

Posted in Herregårde

Hang til herregårde!

Jeg er det, som den britiske TV-historiedronning Lucy Worsley har betegnet som en “Serial Country House Visitor”. Det er folk, som ikke kan holde sig væk fra store herresæder med vidunderlige kunstsamlinger, smukke sale og enorme parker 🙂

Hvis du har det ligesom jeg, har jeg et par tips til steder, hvor du kan slå dine herregårdsfolder i UK. Du kan f.eks. begynde med at lytte til et podcast på rejsebloggen “Taste the World”, hvor jeg for nylig fortalte om de tre gigantiske herresæder Burghley House i Lincolnshire (du kan finde et tidligere indlæg om Burghley her på bloggen), Chatsworth i Derbyshire og Castle Howard i North Yorkshire.

Hvis du derefter har fået blod på tanden, er der et par stykker mere i form af de såkaldte Treasure Houses of England, som er ti store herresæder, du kan sætte dine anglofile fødder i over hele England. Og de er virkelig et besøg værd! De tre ovenfor nævnte er en del af den sammenslutning.

UK har et stort hav af herregårde – hvad med Skotland, Wales og Nordirland?? –  men de ti Treasure Houses er et sted at begynde, så du ikke får herregårdsforstoppelse 🙂


Hvis du er i London og har mod på en dagstur ud i herregårdsverdenen, så kan Hatfield House fra 1500-tallet nord for London (se kortet ovenfor) nås med en kort togtur. Det tager tre kvarter fra Londons Kings Cross til stationen Hatfield i Hertfordshire, og herregården ligger lige over for stationen.

Det samme gælder Woburn Abbey fra 1700-tallet, som også kan nås på tre kvarter med toget til stationen Flitwick i Bedfordshire (toget kører fra St Pancras i London), men her må du tage en taxi fra stationen de sidste 11 km. Også Blenheim Palace, Winston Churchills fødested ved Oxford, er inden for rækkevidde – tag til Oxford og herefter med taxi eller bus ud til herregården.

Jeg kan godt garantere, at dit historisk interesserede hjerte svulmer, når du har besøgt et eller flere af disse steder! 🙂

Posted in Vandreruter

Tag på vandring som en ægte viking

Vi har næsten lige rundet 1225-året, fra dansken for første gang satte sine store vikingeknyster på engelsk jord. Det var den 8. juni 793, at vi, siger krønikerne, angreb klostret på øen Lindisfarne ud for den nordengelske kyst. Det blev begyndelsen til 250 års dansk overherredømme i det meste af England fra London og opefter. Crazy stuff, ikke!!


Hvis du ligesom jeg synes, at vores forfædres bedrifter var helt vilde, kan du begive dig ud på den 237 kilometer lange vandrerute The Viking Way og få en fornemmelse af et af de områder, vi sad tungt på. Vandreruten løber gennem Lincolnshire i Østengland fra Humber Bridge i North Lincolnshire til Oakham i Rutland. Undervejs passerer den forbi og gennem et hav af gamle bosættelser og byer med danske navne fra vikingetiden, som ender på -by og -thorpe. Du vil blive overrasket over mængden af velkendte stednavne her: Asgarby, Thorsby, Osgodby og mange, mange flere! Der findes ca. 2000 af dem.


The Viking Way er af den britiske Countryside Commission anerkendt som en “high quality long distance walk”, som er forbundet med andre store vandreruter i det østlige England som f.eks. the Yorkshire Wolds Way nordpå, the Jurassic Way fra Stamford og den sydlige del af the Peddars Way fra Thetford. Det meste af ruten er en del af den europæiske langdistance-vandrerute E2, som begynder i Irland og ender i Frankrig.


The Viking Way passerer i øvrigt gennem Lincoln, som var en af danskernes fem hovedbyer i England i vikingetiden. Her kan du se den vidunderlige katedral og Lincoln Castle midt i byen, som er omsluttet af en høj mur, du kan gå på og nyde udsigten over hele nærområdet fra. Visse dage kan du se så langt som til Sherwood Forest nord for Nottingham.

Du kan flyve til Manchester og tage toget eller bilen over østpå til Lincolnshire for at nå frem til The Viking Way. Luton Airport nær London er også en mulighed, hvis du vil begynde i den sydlige ende af ruten.

Happy Viking walking! 🙂

Posted in Historie

Millicent og de modige fra Manchester

Her i 100-året for kvindernes valgret i Storbritannien er man jo nødt til at sætte ord på nogle af de fantastisk modige medsøstre, som tog kampen op mod datidens mandsdominerede samfund.

I Manchester kan du helt bogstaveligt træde ind i den hidsige historie om kvindernes vej til valgret og opleve huset, hvor suffragetterne begyndte deres mission. I 62 Nelson Street boede Mrs Emmeline Pankhurst (1858-1928) nemlig, og hun og hendes to døtre Christabel (1880-1958) og Sylvia (1882-1960) blev frontfigurer i kampen om kvinders stemmeret i organisationen Women’s Social and Political Union. Huset lægger i dag mure til museet The Pankhurst Centre, hvor du kan finde ud af meget mere om de handlekraftige kvinder.

Emmeline Pankhurst

For at markere 100-året for kvinders valgret – det vil sige i første omgang kvinder over 30 med fast ejendom og universitetsuddannelse, resten fulgte først efter i 1928 – blev der foran Houses of Parliament i London tidligere i år opstillet en statue af suffragetten Millicent Fawcett (1847-1929). Hun er den eneste kvinde blandt de mange statuer af fremtrædende mænd samme sted.

Millicent var forfatter, kvindesagsforkæmper og præsident for the National Union of Woman’s Suffrage Societies i 22 år. Hun tilhørte den moderate del af bevægelsen, mens the Pankhursts var dem, der lænkede sig til gitre, kastede brandbomber mod ledende parlamentsmedlemmers boliger og gik i sultestrejke i fængslerne om og om igen, for at vi kunne få lov at sætte vores kryds.

Millicent Fawcett

Sammen med the Pankhursts – Emmeline og døtrene Christabel og Sylvia – er Millicent Fawcett gået over i historien som en af dem, der gjorde en enorm forskel for kvinders valgret. Send de modige medsøstre en tanke, næste gang du sætter dit kryds … kampen blev kun vundet med mange års bål og brand!

På Londons National Portrait Gallery er der som mange andre steder i UK gennem hele 2018 events, der markerer 100-års-fejringen. Læs mere om “Rebel Women“-programmet og kom tæt på de militante, modige og mageløse kvinder.