Posted in Fortidsmonumenter

Midsommer på stenaldermanér

I dag er det midsommer i Danmark. Mens vi sender en heks ad hekkenfeldt til og får svedet ansigt og hår i hyggens tegn – altså de år, hvor vi ikke er ramt af akut Gobi-ørken (er ikke sket siden 1577) – så har briterne en anden måde at gribe solhvervet an på. Og den er der faktisk lidt mere swung over.

Forestil dig at overnatte under åben himmel på sydengelske Salisbury Plain. Og stå op kl. 04.52 for at byde den morgenfriske sol velkommen gennem Stonehenges ca. 4500 år gamle, sagnomspundne stenblokke sammen med en masse andre stenaldertyper. Se DET er da noget, man kan kalde for en ordentlig midsommerfejring! Den er altså svær at slå for folk, som kun har Jellingstenene at rutte med.

Der er oven i købet en hel Stonehenge Campsite Summer Solstice Festival i dagene op til solhvervet, så er du den outdoorsy type, kan du slå dine historiske teltpæle ned her.

Stonehenge har gennem tiden været fast arbejde for mange forskere, for hvorfor var stenaldermennesket dog så utrolig ivrigt efter at slæbe de mange tonstunge stenblokke hele vejen fra det sydlige Wales til Salisbury Plain? Der har været mange teorier, men ingen af dem har været hugget i sten. Hvis du orker det, kan du læse mere om en af dem i min artikel i Kristeligt Dagblad :). Førende arkæologer har hidtil ment, at de walisiske blåsten er nøglen til Stonehenge-mysteriet, og at stenene af datidens folk blev betragtet som hellige.

Det er English Heritage, der har overtaget administrationen af Stonehenge efter fortidens neolitiske folk, og på deres hjemmeside kan du se, hvordan du kommer dertil og på forhånd booker billet mv.

Heks eller sten – glædelig midsommer!

 

Stonehenge
Solhvervet 2018 ved Stonehenge. Foto: English Heritage
Posted in Udflugter

Tosset med tweed?

Hvem andre end briterne kan slippe af sted med at cykle 20 km gennem Londons gadebillede i deres bedste, klassiske tweed-look? På den helt organiserede måde? Jo, der eksisterer faktisk en mulighed for at dyrke deres – og din? – passion for de klassiske tern, og den hedder ‘The Tweed Run’.

Tweed Run-2

På denne årlige cykeludflugt ifører ladies and gents sig deres bedste tweed og hopper på ciklen sammen med henved 1000 andre tweedofile. Til at begynde med er der brunch for de indviede deltagere, og undervejs på ruten hopper man af den tohjulede og indtager en nice cuppa tea et civiliseret sted. Turen slutter af med en picnic i grønne omgivelser, og selvfølgelig er der priser til den bedst udklædte lady og gent – ja, selv til den bedst udklædte cykel og den bedste moustache!

‘The Tweed Run’ må gøre alle, der sværmer for fortiden, lidt bløde om hjertet! Er du selv blevet helt tweedternet af begejstring, har du næsten et helt år til at gro din moustache og forberede dit outfit, for turen løber af stablen hvert år i maj.

Tweed-Run-2017

Posted in Herregårde

Beautiful Burghley

Burghley House er et sted, jeg længe har drømt om at sætte mine anglofile fødder, og endelig lykkedes det. Dagdrømmer du også en gigantiske, elizabethanske godser fra 1500-tallet, kan jeg virkelig anbefale denne herregård, som har alt, hvad en Serial Country House Visitor kan blive fristet af af overdådige interiører! Den har ry for at være UK’s fineste eksempel på elizabethansk arkitektur, og man bliver ikke skuffet!

Burghley-1

Burghley House blev opført i 1587, og det var selveste Elizabeth I’s primære, politiske rådgiver, Sir William Cecil (1520-98), 1st Baron Burghley, som byggede det.

Overnatter du i Stamford, kan du enten tage bilen eller spadsere langs med Barnack Road. Det tager en halv times tid at gå ud til godset, og undervejs kan man nyde fuglesang og stengærder på den ægte, engelske måde.

Så snart du sætter tåen på Burghleys jorder, svæver Lancelot “Capability” Browns ånd over dig! Landskabsarkitekten, der var en af Storbritanniens mest benyttede designere af herregårdsparker, levede i perioden 1716-83. I hele 25 år var han ansat ved Burghley House og fik både stor indflydelse på de grønne omgivelser, men også på herregårdens staldbygninger og visse interiører som kapellet. Når du har været gennem Burghley Houses skønne rum og sale, kan du nyde en nice cup of tea i haven lige uden for herregårdens fine café med udsigt til Capability Browns smukke, grønne ideer.

 

 

Posted in Hoteller og kroer

Besøg Gorgeous George!

En råkold majdag står jeg af på stationen i midtengelske Stamford – practically in the middle of nowhere, eller sådan føles det i hvert fald. Men det er kun, indtil jeg og min kuffert triller hen om hjørnet og slår døren op til Gorgeous George! Nej, det er ikke George Clooneys, men Stamfords oldgamle kros hoveddør, som jeg træder ind ad her i den gamle danskerhovedby fra vikingetiden. Kroen er ombygget mange gange og fik sit nuværende udseende i 1700-tallet, og man føler sig aldeles taget i hånden af historien, mens man tjekker ind på det nu tjekkede hotel i boutique style. Jeg passerer for eksempel venteværelserne fra diligencernes tid – the York Room og the London Room – hvor jeg skimter Elizabeth Bennet og hendes utålelige mor henne ved de panelbeklædte, originale vægge. Vidunderligt!

The George har indtil flere barer og restauranter, hvoraf en er for de herrer, som er iklædt jakke og slips, og deres civiliserede fruer, mens en anden, The Garden Room, er for vi andre mere dødelige. Her serveres der veltillavede retter til rimelige priser. Der er en livlig trafik og summen her, selv på en almindelig onsdag, og man har indtryk af, at hele Midtengland styrer mod The George, når de skal finde en stemningsfuld plet at spise på. Hotellets gårdhave er virkelig også et besøg værd med dens fine havemøbler og ditto parasoller – især på en mere sommerklædt dag – men jeg nøjes med at nyde den fra mit vindue på 2. sal. Selv udsigten fra badeværelset er smuk og lader øjet hvile på en klassisk, engelsk landsbykirke. Ren Miss Marple-idyl.

The George ligger lige ud til the Great North Road, hvor romere, vikinger, middelaldermennesker og renæssancerødder gennem århundreder har vandret og bandet over det engelske vejr. Kroen er i den grad et besøg værd, så skal du til Midtengland, så slå dig ned i historien her på dette skønne sted. Selv kongen af Danmark kom forbi i 1768, som der står i hotellets infomateriale!

thumbnail_IMG_3624