Posted in Hoteller og kroer

Ferie for feinsmeckere

Snart banker sommerferien på din dør og ikke kun på den imaginære måde. Tjek derfor The Landmark Trusts smukke muligheder ud, hvis du har brug for britisk grund under tæerne, mens du har pauseknappen i bund.

Organisationen opkøber, restaurerer, vedligeholder og udlejer et mindre hav af vidunderlige, historiske huse i UK – lige fra kanaløerne og helt op til Skotland. Og det er ikke nødvendigvis specielt kostbart at få lov at sætte sine anglofile fødder i dem.

Hvad med for eksempel et drømmeophold på godset Auchinleck House, som ligger lidt syd for Glasgow? Det blev bygget i 1755-60 af Alexander Boswell, den 8. Laird af Auchinleck og far til den berømte James Boswell, der skrev sin kendte biografi om Dr. Samuel Johnson (Dr. Samuel var ham med den første ordbog over det engelske sprog, hvis du ikke lige er skarp på den del 🙂 ) Her kan op til 13 personer bo i fire nætter for 762 pund – ikke særligt pricy, vel?

Elton House

I den anden ende af kongeriget i skønne Bath har du chancen for at sprænge dig vej ind i 1700-tallet og bo som Elizabeth Bennett, heltinden fra Jane Austens “Pride and Prejudice”! I Elton House midt i Bath kan op til 10 personer nemlig overnatte i de skønneste Georgian surroundings i fire nætter for 765 pund …

Der er også flere 1700-tals-muligheder i London, hvor man for eksempel i Princelet Street i Spitalfields i den østlige del af hovedstaden kan bo seks personer for 1332 pund i fire nætter. For de fleste af ejendommene gælder det dog sandsynligvis om at være ude i god tid, især i højsæsonen – men det kan være, at du netop har fået ideen til en af næste års ferier 🙂

En af ejendommene i Princelet Street

The Landmark Trust har siden 1965 passet på Storbritanniens kulturarv ved at udleje en lang række historiske ejendomme til offentligheden, som ved at købe et ophold i dem bidrager til fortsat at værne om fortidens fine bygningsarv. Er det din tur nu? Din næste oplevelse kan blive historisk! 🙂

Posted in Hoteller og kroer

Hotel-scoop i nord og syd

Hotellerne i UK er ikke helt lette at have med at gøre – med mindre man vil slippe en dulliard. Er du ligesom mig ude efter perler til en rimelig penge, kommer her et par forslag til sommerens eventuelle rejser i UK.

Sir Walter Elliot’s House i Bath er en af de skønneste B&B’s, jeg har sat mine anglofile fødder i so far. Det ligger en lille smule uden for bymidten, men man har så til gengæld fornøjelsen af at være nødt til at spadsere ned ad Pulteney Street. Den lange gade ligger inde med en sand perlerække af mageløse, georgianske huse fra 1700-tallet. Er man en sand beundrer af Jane Austen – eller Janeite, som det hedder på engelsk – kan man også glæde sig over at blive næsten-nabo til hende, for Jane, hendes søster Cassandra og deres forældre boede i 4 Sydney Place i tre år. Sir Walter’s Elliots B&B ligger på adressen 95 Sydney Place, lige i nærheden.

Værelserne er smagfuldt indrettet, og værtsparret er virkelig søde. Man spiser morgenmad i det lille conservatory lige uden for deres køkken, og jeg glæder mig allerede til at skulle tilbage! Og åh jo, forresten – BBC har også været her, for “Persuasion”, Austens sidste roman af seks, blev filmet i Sir Walter’s daglig- og spisestue, for huset er fra 1810 og emmer af empire!

I den anden ende af landet kan du også bo standsmæssigt på The Royal Scots Club i Edinburgh. Hotellet er et af de overnatningssteder i UK, der lover holder, hvad det lover, og du får god valuta for pengene her. Princess Anne er endda protektor for The Royal Scots Club, der, som navnet siger, ud over at være et hotel også er en klub, hvor civiliserede briter kommer og spiser frokost og middag 🙂 (beware – mændene skal huske at have jakke på i restauranten). De må så leve med at have os turister i nærheden.

Hotellet ligger 950 meter fra Edinburghs bymidte, så man kan hurtigt til fods nå hen til alle de steder, der er værd at se. På hovedgaden Princes Street stopper den nye tram fra lufthavnen i øvrigt, så transporten til og fra The Royal Scots Club er ikke noget problem. Jeg var ret skotskternet af begejstring, da jeg havde boet på hotellet, for der er ikke noget som et hotel i UK UDEN gulvtæppe på badeværelset 🙂

Posted in Hoteller og kroer

Besøg Gorgeous George!

En råkold majdag står jeg af på stationen i midtengelske Stamford – practically in the middle of nowhere, eller sådan føles det i hvert fald. Men det er kun, indtil jeg og min kuffert triller hen om hjørnet og slår døren op til Gorgeous George! Nej, det er ikke George Clooneys, men Stamfords oldgamle kros hoveddør, som jeg træder ind ad her i den gamle danskerhovedby fra vikingetiden. Kroen er ombygget mange gange og fik sit nuværende udseende i 1700-tallet, og man føler sig aldeles taget i hånden af historien, mens man tjekker ind på det nu tjekkede hotel i boutique style. Jeg passerer for eksempel venteværelserne fra diligencernes tid – the York Room og the London Room – hvor jeg skimter Elizabeth Bennet og hendes utålelige mor henne ved de panelbeklædte, originale vægge. Vidunderligt!

The George har indtil flere barer og restauranter, hvoraf en er for de herrer, som er iklædt jakke og slips, og deres civiliserede fruer, mens en anden, The Garden Room, er for vi andre mere dødelige. Her serveres der veltillavede retter til rimelige priser. Der er en livlig trafik og summen her, selv på en almindelig onsdag, og man har indtryk af, at hele Midtengland styrer mod The George, når de skal finde en stemningsfuld plet at spise på. Hotellets gårdhave er virkelig også et besøg værd med dens fine havemøbler og ditto parasoller – især på en mere sommerklædt dag – men jeg nøjes med at nyde den fra mit vindue på 2. sal. Selv udsigten fra badeværelset er smuk og lader øjet hvile på en klassisk, engelsk landsbykirke. Ren Miss Marple-idyl.

The George ligger lige ud til the Great North Road, hvor romere, vikinger, middelaldermennesker og renæssancerødder gennem århundreder har vandret og bandet over det engelske vejr. Kroen er i den grad et besøg værd, så skal du til Midtengland, så slå dig ned i historien her på dette skønne sted. Selv kongen af Danmark kom forbi i 1768, som der står i hotellets infomateriale!

thumbnail_IMG_3624