Posted in Herregårde

Hang til herregårde!

Jeg er det, som den britiske TV-historiedronning Lucy Worsley har betegnet som en “Serial Country House Visitor”. Det er folk, som ikke kan holde sig væk fra store herresæder med vidunderlige kunstsamlinger, smukke sale og enorme parker 🙂

Hvis du har det ligesom jeg, har jeg et par tips til steder, hvor du kan slå dine herregårdsfolder i UK. Du kan f.eks. begynde med at lytte til et podcast på rejsebloggen “Taste the World”, hvor jeg for nylig fortalte om de tre gigantiske herresæder Burghley House i Lincolnshire (du kan finde et tidligere indlæg om Burghley her på bloggen), Chatsworth i Derbyshire og Castle Howard i North Yorkshire.

Hvis du derefter har fået blod på tanden, er der et par stykker mere i form af de såkaldte Treasure Houses of England, som er ti store herresæder, du kan sætte dine anglofile fødder i over hele England. Og de er virkelig et besøg værd! De tre ovenfor nævnte er en del af den sammenslutning.

UK har et stort hav af herregårde – hvad med Skotland, Wales og Nordirland?? –  men de ti Treasure Houses er et sted at begynde, så du ikke får herregårdsforstoppelse 🙂


Hvis du er i London og har mod på en dagstur ud i herregårdsverdenen, så kan Hatfield House fra 1500-tallet nord for London (se kortet ovenfor) nås med en kort togtur. Det tager tre kvarter fra Londons Kings Cross til stationen Hatfield i Hertfordshire, og herregården ligger lige over for stationen.

Det samme gælder Woburn Abbey fra 1700-tallet, som også kan nås på tre kvarter med toget til stationen Flitwick i Bedfordshire (toget kører fra St Pancras i London), men her må du tage en taxi fra stationen de sidste 11 km. Også Blenheim Palace, Winston Churchills fødested ved Oxford, er inden for rækkevidde – tag til Oxford og herefter med taxi eller bus ud til herregården.

Jeg kan godt garantere, at dit historisk interesserede hjerte svulmer, når du har besøgt et eller flere af disse steder! 🙂

Posted in Herregårde

Beautiful Burghley

Burghley House er et sted, jeg længe har drømt om at sætte mine anglofile fødder, og endelig lykkedes det. Dagdrømmer du også en gigantiske, elizabethanske godser fra 1500-tallet, kan jeg virkelig anbefale denne herregård, som har alt, hvad en Serial Country House Visitor kan blive fristet af af overdådige interiører! Den har ry for at være UK’s fineste eksempel på elizabethansk arkitektur, og man bliver ikke skuffet!

Burghley-1

Burghley House blev opført i 1587, og det var selveste Elizabeth I’s primære, politiske rådgiver, Sir William Cecil (1520-98), 1st Baron Burghley, som byggede det.

Overnatter du i Stamford, kan du enten tage bilen eller spadsere langs med Barnack Road. Det tager en halv times tid at gå ud til godset, og undervejs kan man nyde fuglesang og stengærder på den ægte, engelske måde.

Så snart du sætter tåen på Burghleys jorder, svæver Lancelot “Capability” Browns ånd over dig! Landskabsarkitekten, der var en af Storbritanniens mest benyttede designere af herregårdsparker, levede i perioden 1716-83. I hele 25 år var han ansat ved Burghley House og fik både stor indflydelse på de grønne omgivelser, men også på herregårdens staldbygninger og visse interiører som kapellet. Når du har været gennem Burghley Houses skønne rum og sale, kan du nyde en nice cup of tea i haven lige uden for herregårdens fine café med udsigt til Capability Browns smukke, grønne ideer.