Posted in Fortidsmonumenter

Midsommer på stenaldermanér

I dag er det midsommer i Danmark. Mens vi sender en heks ad hekkenfeldt til og får svedet ansigt og hår i hyggens tegn – altså de år, hvor vi ikke er ramt af akut Gobi-ørken (er ikke sket siden 1577) – så har briterne en anden måde at gribe solhvervet an på. Og den er der faktisk lidt mere swung over.

Forestil dig at overnatte under åben himmel på sydengelske Salisbury Plain. Og stå op kl. 04.52 for at byde den morgenfriske sol velkommen gennem Stonehenges ca. 4500 år gamle, sagnomspundne stenblokke sammen med en masse andre stenaldertyper. Se DET er da noget, man kan kalde for en ordentlig midsommerfejring! Den er altså svær at slå for folk, som kun har Jellingstenene at rutte med.

Der er oven i købet en hel Stonehenge Campsite Summer Solstice Festival i dagene op til solhvervet, så er du den outdoorsy type, kan du slå dine historiske teltpæle ned her.

Stonehenge har gennem tiden været fast arbejde for mange forskere, for hvorfor var stenaldermennesket dog så utrolig ivrigt efter at slæbe de mange tonstunge stenblokke hele vejen fra det sydlige Wales til Salisbury Plain? Der har været mange teorier, men ingen af dem har været hugget i sten. Hvis du orker det, kan du læse mere om en af dem i min artikel i Kristeligt Dagblad :). Førende arkæologer har hidtil ment, at de walisiske blåsten er nøglen til Stonehenge-mysteriet, og at stenene af datidens folk blev betragtet som hellige.

Det er English Heritage, der har overtaget administrationen af Stonehenge efter fortidens neolitiske folk, og på deres hjemmeside kan du se, hvordan du kommer dertil og på forhånd booker billet mv.

Heks eller sten – glædelig midsommer!

 

Stonehenge
Solhvervet 2018 ved Stonehenge. Foto: English Heritage